La dessalinitzadora de Ciutadella incrementa un 7,7% la producció d’aigua potable els mesos d’estiu tot i la caiguda del turisme arran de la COVID-19

L’Agència Balear de l’Aigua ha mostrat les instal·lacions a regidors del consistori ciutadellenc

La planta dessalinitzadora de Ciutadella ha abastit, enguany, fins a dia 30 de setembre, 781.709 m3 d’aigua potable a la ciutat, una xifra que es correspon amb les previsions de consum del conveni de col·laboració entre l’Agència Balear de l’Aigua i l’ajuntament per al subministrament d’aigua potable al municipi, signat el gener de 2019, i que fixa un consum mínim de 950.000 m3 anuals.

Aquesta xifra, de fet, ja es va gairebé assolir en el primer any natural de funcionament de la planta, que va començar a abastir la població el maig de 2019. Així, fins a finals d’abril d’enguany, les instal·lacions havien subministrat 912.467 m3 d’aigua potable.

El gerent de l’Agència Balear de l’Aigua, Guillem Rosselló, ha exposat aquestes xifres a regidors del consistori ciutadellenc en una visita guiada a les instal·lacions, aquest dimarts.

Rosselló ha explicat que les dades reflecteixen increments generalitzats de consum en els mesos en els quals ja es pot comparar respecte l’any anterior, arribant fins a un increment del 26,4 % el mes de juliol respecte el juliol de 2019. Si bé durant el mes de setembre s’ha registrat una caiguda en el consum del 14,28 %, en termes generals entre juny i setembre d’enguany la planta ha produït un 7,7% més d’aigua potable en un escenari marcat, a més, per la COVID-19 i, per tant, amb una presència molt inferior de turistes respecte l’any anterior.

L’Agència conclou, en aquest sentit, que les dades mostren una acceptació creixent entre la ciutadania de l’aigua subministrada per la planta i recorda, en aquest sentit, les actuacions d’emergència executades per millorar-ne la qualitat, per un import total de 396.581,57 euros i que van ser finançades amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).

La dessalinitzadora de Ciutadella té una capacitat de producció de 3,5 hectòmetres cúbics a l’any i, tot i que està construïda des de l’any 2010, no es va posar en funcionament fins la legislatura anterior. La seva posada en marxa ha representat una millora en la qualitat de l’aigua que se subministra als ciutadans. Permetrà, a més, disminuir la pressió als aqüífers i augmentar la possibilitat de reutilitzar l’aigua per al reg.