Les obres de l’EDAR surten a licitació per un import màxim de 8.068.655 €
L’Agència Balear de l’Aigua ha tret a licitació les obres per a l’ampliació i la millora del tractament de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de sa Pobla, per un import màxim de 8.068.655,84 € (IVA inclòs). Així ho han explicat durant una visita a les instal·lacions la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir.
Les obres permetran duplicar la capacitat de tractament del cabal actual, de 2.000 m3/dia fins a 3.850 m3/dia. D’aquesta manera, l’estació podrà donar servei a una població màxima de 25.667 persones quan, actualment, té la capacitat de donar servei a 15.000 persones.
Les principals actuacions previstes consisteixen en un nou sistema de pretractament, dues línies de tractament biològic i decantació secundària, un digestor i un espessidor de fangs, així com la remodelació dels edificis de deshidratació i control. A més, els actuals reactor biològic i digestor s’adequaran com a tanc de tempestes per minimitzar els efectes de l’arribada de cabals elevats d’aigua durant episodis de pluja que es puguin produir per la manca d’una xarxa separativa d’aigües pluvials municipals. Una vegada adjudicades les obres, el termini d’execució és de divuit mesos.
La nova EDAR disposarà d’una zona humida artificial, que farà la funció de filtre verd. Es tracta d’un tractament addicional a través d’una zona humida. D’aquesta manera, la depuradora comptarà amb un tractament addicional de les aigües depurades que farà possible la reutilització de tot el cabal d’aigua depurada per a un ús ambiental com a cabal ecològic per al Parc Natural de s’Albufera. La reutilització d’aigua millorarà la qualitat de l’aigua de la zona humida.
Francina Armengol ha destacat «la facilitat de treballar conjuntament» que ha mostrat l’Ajuntament de sa Pobla, a qui ha agraït la cessió del solar per fer l’ampliació de la depuradora. La presidenta del Govern ha recordat que «una de les prioritats d’aquestes dues legislatures ha estat invertir en termes amplis en el cicle de l’aigua», un fet que ha permès «posar en marxa el cicle inversor més important de la història d’aquestes illes».
Aquesta tasca s’ha fet, segons ha explicat la presidenta, «des de la col·laboració institucional», amb iniciatives que han permès «implicar totes les institucions en un Pacte per l’Aigua per fer possibles inversions necessàries» i posar en marxa «convocatòries que a partir de l’any que ve posaran a disposició dels ajuntaments 20 milions d’euros perquè s’inverteixin en eliminar fugues d’aigua de les xarxes municipals de distribució».
El conseller Mir ha destacat que «la reutilització d’aigua regenerada és un dels camins per adaptar-nos als efectes de l’emergència climàtica, que fa que cada vegada comptem menys amb aquest recurs, que al nostre arxipèlag és escàs. A més, si aquest fet ajuda a millorar les condicions ambientals d’un dels espais naturals protegits més emblemàtics de les Illes Balears, com és s’Albufera de Mallorca, ens trobam davant un exemple paradigmàtic de sostenibilitat del cicle de l’aigua».