El Parc Bit ha acollit a experts i responsables econòmics i polítics que han debatut sobre les alternatives per optimitzar la gestió del recurs
L’auditori del Parc Bit ha acollit, aquest dimecres, el segon fòrum sobre aigua i turisme, organitzat en el marc del projecte LIFE+WAT’SAVEREUSE amb la col·laboració de la Federació hotelera de Mallorca. Durant l’esdeveniment, experts en matèria hídrica i actors del sector turístic han compartit experiències i reptes comuns a l’hora d’enfocar les mesures de gestió del cicle de l’aigua.
El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha destacat, en la clausura de l’esdeveniment “la gran qualitat de les iniciatives de millora del cicle de l’aigua que hem conegut avui” i ha agraït “el compromís dels assistents amb l’optimització de la gestió d’un recurs vital i escàs per al nostre arxipèlag”.
Mir ha assenyalat que “un dels majors reptes que afrontem és el d’incrementar els percentatges de reutilització de l’aigua, un objectiu la consecució del qual no depèn únicament de la conselleria sinó que necessita de la implicació de la resta d’administracions així com dels diferents actors econòmics”. “En aquest sentit, la implicació del principal motor econòmic de l’arxipèlag serà vital”, ha afegit.
El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha realitzat, per la seva banda, una valoració molt positiva del fòrum, i ha recordat els esforços del Govern per aconseguir una gestió eficient de l’aigua, tant a infraestructures com en els establiments turístics.
“Creiem que l’aigua i la seva gestió és un tema cabdal, per la qual cosa de manera coordinada amb Medi Ambient portem temps parlant sobre la possibilitat d’articular ajudes en aquest sentit, d’aquesta forma el sector pot realitzar una millor transició en matèria de gestió sostenible de l’aigua”, ha assegurat al mateix temps que ha posat en valor el nou paquet d’ajudes, valorat en 8 milions d’euros, dirigit al sector. “Es tracta d’una convocatòria molt important en matèria de recursos públics”, ha abundat.
La presidenta de la FEHM, María Frontera, ha centrat el seu discurs en la importància que la comunitat autònoma disposi d’un pla estratègic propi sobre circularitat (una petició de la FEHM en el marc de la llei de turisme) i millorar la col·laboració público-privada mantenint-la en el temps i en l’aprofitament dels diversos tipus de fons que haurien de redundar en la gestió de l’aigua, com el cànon de sanejament que paguen totes les empreses, la qual cosa ingressen els ajuntaments a través de la taxa de l’aigua, els centenars de milions que es recapten a través de l’ITS, els fons Next Eu, perquè aquestes inversions es planifiquin i incorporin la tecnologia existent per millorar la gestió d’un recurs escàs com l’aigua.
En aquest sentit, ha exposat que les bones pràctiques en la gestió de l’aigua exposades per Protur Hotels, Eix Hotels, PortBlue Club Pollentia Resort i Club Robinson, són un exemple de continuïtat de la tasca iniciada els darrers anys i del recorregut que ja porta fet el sector hoteler.
Per finalitzar ha destacat que “si bé és cert que nosaltres treballem en la part interna de la gestió dels consums, no és menys important que volem tenir una visió integral i participativa de la gestió de l’aigua des de la perspectiva pública i esperem conèixer també com s’ha evolucionat referent a això en els últims anys en els quals coneixíem que les pèrdues d’aigua a les xarxes sumaven més del 27%, arribant a aconseguir, en alguns casos fins al 70% quan és perfectament possible evitar-ho perquè existeix la tecnologia disponible i és qüestió de fer ús de les eines a l’abast”.
Com a dada que ens ha de fer reflexionar, va destacar, “només vull recordar que cada any es perden a les xarxes més 35,6 milions de tones, 2,6 milions més del que consumeix la indústria turística en el seu conjunt (33 milions) i equival a omplir tres vegades els embassaments de Cúber i el Gorg Blau. Aquestes dades venen avalats per un estudi de la UIB presentat el passat mes de juny pels Doctors Enrique Habiten i Celso García, aquest últim avui ens acompanya, que reflecteixen que el turisme consumeix 1 de cada 4 litres, és a dir el 25% dels recursos hídrics disponibles”.
El projecte LIFE+ Watsavereuse té com a finalitat ajudar a pal·liar el problema mediambiental de l’escassetat d’aigua i la sequera mitjançant la realització de campanyes de sensibilització que permetin reduir almenys un 10% el consum global d’aigua dels turistes durant la seva estada en hotels, promoure i sensibilitzar als grups d’interès de la indústria turística per a l’estalvi i la reutilització de l’aigua, animar a la indústria turística a implementar almenys 5 solucions de reutilització d’aigua, reforçar la col·laboració entre administracions públiques i operadors de la cadena de valor i reduir el consum global d’aigua dolça en un 30%.
Es tracta d’un projecte finançat pel programa LIFE que neix sota la coordinació de l’Eurorregión Pirineus-Mediterrània i que explica pel seu desenvolupament amb la participació de nou participants de Catalunya, Occitània i les Illes Balears. En representació de les Illes Balears, participa l’Agència Balear de l’Aigua, l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB) i el Clúster Químic de les Illes Balears (CliqIB).