L’IBANAT utilitzarà aigua regenerada en la lluita contra els incendis forestals

El conseller Mir ha presentat el primer dipòsit d’aquestes característiques que s’ha instal·lat a Mancor de la Vall

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el gerent de l’Institut Balear de Natura (IBANAT) i el gerent de l’Agència Balear de l’Aigua, Guillem Roselló, han visitat, aquest dimecres, el nou dipòsit contra incendis forestals instal·lat devora de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Mancor de la Vall, el primer de les Illes Balears que s’abastirà d’aigua regenerada.

La infraestructura ha estat possible gràcies al protocol signat, recentment, entre l’IBANAT i l’Agència Balear de l’Aigua a través del qual s’inicia una col·laboració per garantir que, en els dipòsits on sigui viable, l’aigua reutilitzada de les depuradores ompli aquestes infraestructures.

El dipòsit de Mancor de la Vall és el que, fins el moment, compleix totes les condicions tècniques per utilitzar aigua regenerada. Té una capacitat de 48 tones i és una actuació reflectida al Pla Comarcal de Defensa contra Incendis Forestals de Tramuntana centre-nord.

«D’aquesta manera, marcam el camí de com ha de ser la gestió futura del medi natural ja que optimitza recursos en la lluita contra dos dels perills mediambientals més greus que afrontarà l’arxipèlag les properes dècades: la manca d’aigua i la proliferació d’incendis forestals», ha assegurat el conseller qui ha recordat que «actualment, ja s’utilitza més d’un 30% de l’aigua regenerada, «però necessitam», segons ha afegit, «que aquest percentatge augmenti i des de totes les administracions s’aposti per utilitzar-ne».

En aquest sentit, el conseller ha recordat que, aquest passat dilluns, el Consell de Govern ha aprovat que el canon de sanejament pugui finançar, a partir d’ara, els projectes de regeneració d’aigües depurades en règim de servei públic que es destinin a usos urbans, ambientals o de la pròpia instal·lació. «Amb aquesta mesura, que va perfectament alineada amb l’esperit del nou Pla Hidrològic, posam les bases perquè es pugui incrementar, de manera notable i exponencial, la reutilització d’aigua, una fita que no hauria de ser objecte de lluita partidista sinó objectiu de país», ha recalcat Mir.

Les pròximes actuacions que es duran a terme es faran d’acord amb la proximitat dels dipòsits a depuradores gestionades per l’Agència a masses forestals. En total, a les Illes Balears hi ha 165 dipòsits vinculats als Plans Comarcals i gestionats per l’administració forestal.