L’aprovació del Pla de Residus d’Eivissa permetrà a l’Agència reduir en un 10% el cost anual del trasllat dels llots de les depuradores a la Península

L’agència pública celebra la construcció d’nova planta de compostatge prevista a finals d’any

El gerent de l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental, Guillem Rosselló, i el secretari general, Juan Calvo, s’han reunit, aquest dimarts, amb representants del Consell d’Eivissa i de GIREF, l’empresa responsable de la gestió del centre de tractament de residus de Ca na Putxa. La trobada s’ha celebrat amb l’objectiu de millorar la gestió conjunta dels llots de les depuradores d’Eivissa

En l’actualitat, els llots es transporten a la península per al seu tractament i reutilització degut a la manca d’una planta de compostatge a l’illa. Aquesta gestió comporta una elevada despesa, tant de tipus econòmic com energètic.

En aquest sentit, els responsables d’ABAQUA han transmès la satisfacció per l’aprovació, aquest passat dilluns, del Pla Director de Prevenció i Gestió de Residus d’Eivissa que inclou la previsió de construir una nova planta de compostatge a finals d’any.

L’agència pública depenent del Govern calcula que les noves instal·lacions permetran un estalvi mínim de 125.000 euros anuals, el 10% del cost actual del transport de llots a la península. El tractament dels llots a la nova planta en permetrà la reutilització per a us agrícola.

A la reunió, els representants d’ABAQUA han explicat, a més, que han iniciat un projecte pilot de reducció de generació de llots mitjançant la implantació de noves biotecnologies per millorar el tractament biològic de les aigües fecals a la depuradores que gestiona. Es preveu que la generalització d’aquest sistema podria reduir en un 10% la generació de llots a les depuradores de les Illes Balears.

D’aquesta manera, ABAQUA compliria, aquesta mateixa legislatura, amb els objectius de l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular que estableix per al 2030 la reducció de residus en un 15% i incrementar-ne la reutilització fins al 10%.