L’Agència, disposada a augmentar la capacitat de dessalinització d’Eivissa només per garantir la demanda actual

L’empresa pública desvincula la mesura de qualsevol creixement i la condiciona a la gestió racional per part dels ajuntaments

L’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA) està disposada a dur a terme actuacions de millora a les tres dessalinitzadores d’Eivissa únicament per donar resposta a la demanda actual amb garanties i sempre condicionada a que els ajuntaments de l’illa duguin a terme una gestió eficient i racional del recurs.

Així ho han traslladat als ajuntaments la directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau, el gerent d’ABAQUA, Guillem Rosselló i el secretari general, Juan Calvo en una reunió mantinguda aquest dimarts amb els representants dels cinc consistoris eivissencs. En aquesta trobada s’ha exposat la situació en què es troben les instal·lacions de l’illa i els eixos d’actuació.

Així, durant l’estiu passat, la forta demanda urbana va obligar les tres plantes a funcionar a ple rendiment, una situació que podria provocar situacions de desabastiment en cas d’una petita avaria justament en l’època de l’any en la qual la pressió humana es revela més intensa. Per aquest motiu s’ha demanat als ajuntaments de l’illa que planifiquin quina quantitat d’aigua dessalada hauran de menester per tot l’any.

L’augment de la producció passa perquè els ajuntaments incrementin el consum d’aigua dessalada durant els mesos d’hivern deixant d’exposar, així, les infraestructures existents a una demanda irregular que les porta al límit de la seva capacitat durant els mesos d’estiu. Per fer-ho, serà necessari establir normes d’explotació que planifiquin aquesta quantitat d’aigua dessalada seguint dos criteris tècnics de prioritat.

El primer és establir el percentatge d’aigua dessalada contractada respecte el consum d’aigua total del municipi. El 2019, a Eivissa era del 90%; a Sant Josep del 73%; a Sant Antoni, del 57%; a Sant Joan el 43% i a Santa Eulària, el 20%. El segon criteri és establir el consum hivernal d’aigua dessalada.

Aquestes mesures garantiran un rendiment més òptim de les dessalinitzadores a la vegada que accelerarà la recuperació dels aqüífers, actualment en procés d’esgotament i salinització progressiu.

Igualment, les administracions locals hauran de mantenir els esforços per a reduir les pèrdues d’aigua a les xarxes d’abastiment municipals que, actualment, suposen un terç del total. En aquest sentit cal recordar que el Pla Hidrològic de les Illes Balears exigeix que aquestes pèrdues se situïn en el 25% el 2021.

A més de la reducció de pèrdues, els municipis hauran de comprometre’s a construir dipòsits de regulació per a reserves d’aigua dessalada per als pics de demanda a l’estiu, així com establir un control a través de sensors de les extraccions d’aigua que es fan als aqüífers per garantir-ne el seu control i recuperació.

Les actuacions que estudia ABAQUA, i que podrien estar enllestides en tres anys, suposen dues noves línies de producció (una, a la dessalinitzadora d’Eivissa i, l’altra, a la de Santa Eulària) així com la millora de l’eficiència de les plantes d’Eivissa i Sant Antoni. D’aquesta manera, s’incrementarà la producció diària d’aigua dessalada dels 44.500 metres cúbics actuals fins als 59.000.

Aquestes millores, però, es desvinculen de futurs creixements poblacionals. I és que només s’emmarquen amb garantir l’abastament a la població actual, mai a la futura.

L’any 2019, Eivissa va batre el rècord històric de consum d’aigua dessalinitzada, amb 10,7 milions de metres cúbics, un 29% més que l’any anterior.