L’Agència informa als veïnats de Santa Eulària sobre el futur emissari de Cala Llonga

El projecte manté la reutilització actual de l’aigua depurada

El secretari general de l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA), Juan Calvo, s’ha reunit, aquest divendres, per videoconferència, amb la batlessa de Santa Eulària, Carmen Ferrer, i veïnats del municipi per explicar el projecte de construcció d’un emissari per a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Cala Llonga.

Calvo, acompanyat de l’enginyer responsable del projecte, ha respòs a tots els dubtes plantejats i ha explicat que tot i que, actualment, el 100% de l’aigua que depuren les instal·lacions les reutilitza el camp de golf de Roca Llisa la normativa vigent obliga a l’empresa pública depenent del Govern a tenir preparada una sortida a la mar per tenir coberta una eventual aturada en l’ús d’aquesta aigua depurada.

El projecte està previst des de 2006 però l’ABAQUA hi ha introduït petites modificacions per reduir l’afecció al medi natural. Es preveu un emissari submarí d’1,4 km de longitud que estarà dividit en dos trams: el primer, transcorrerà pel tram de costa més proper i estarà soterrat; el segon, anirà sobre el fons marí i abocarà a la mar a una profunditat de 32 metres. D’aquesta manera, es garanteix la dilució adequada de l’aigua depurada en el medi receptor. En cap cas, l’emissari afectarà praderes de posidònia.

L’EDAR de Cala Llonga depura les aigües residuals d’aquest nucli turístic de Santa Eulària i està dimensionada per donar servei a una població de 9.000 persones. Les anàlisis periòdiques que efectua ABAQUA determinen que l’aigua depurada compleix amb els nivells de qualitat que requereix la normativa vigent d’aigües residuals. Calvo ha insistit que l’aigua depurada seguirà subministrant-se al camp de golf de Roca Llisa perquè la reutilitzi però que la normativa obliga a ABAQUA a tenir prevista una alternativa en cas que les instal·lacions renunciassin al seu ús en algun moment.