El Govern participa en un projecte europeu per sensibilitzar al sector turístic sobre l’estalvi i la reutilització d’aigua

\ Wat’Savereuse està finançat pel Programa Life i està coordinat per l’Euroregió

Sensibilitzar el sector turístic sobre l’estalvi i la reutilització de l’aigua i promoure l’economia circular en el seu consum. Aquest és l’objectiu del projecte europeu Wat’Savereuse, una iniciativa que neix sota la coordinació de l’Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM) i que compta per al seu desenvolupament amb la participació de l’Agència Balear de l’Aigua i l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB).

El llançament del projecte s’ha produït aquest dilluns durant la celebració de la primera jornada del ‘kickoff meeting’ que ha comptat amb la participació de la directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau, el secretari general de l’Agència Balear de l’Aigua, Juan Calvo, i la directora de l’AETIB, Antònia Alomar. A la reunió també hi han assistit representants de les altres institucions de Catalunya i Occitània que formaran part del projecte.

Garau ha destacat que aquest projecte “és una gran oportunitat per treballar conjuntament amb Catalunya i Occitània i compartir experiències sobre estratègies de comunicació que permetin conscienciar al públic en general i al turisme en particular, sobre la necessitat d’estalviar i reutilitzar l’aigua.”

Per la seva banda, Calvo ha assenyalat que és un projecte “necessari i fonamental per donar resposta a l’actual context d’emergència climàtica que pateix especialment la regió mediterrània a causa de les sequeres agudes” i ha qualificat el projecte com una oportunitat perquè l’Agència Balear de l’Aigua i l’AETIB puguin treballar conjuntament en la comunicació i generació de canvis d’hàbits i bones pràctiques en el sector turístic».

En la mateixa línia s’ha expressat Alomar, qui ha reiterat “la importància que suposa per a l’AETIB poder participar per primera vegada en un projecte Life i poder desenvolupar accions concretes que permetin conscienciar al turista de la necessitat de reduir el consum d’aigua.”

El projecte, que tindrà una durada de tres anys, està finançat pel Programa europeu LIFE i compta amb un pressupost total de 1.587.985 euros. D’aquesta quantitat, la Unió Europea aporta un 55%, 873.391 euros, i la resta estarà cofinançada per les aportacions de cadascun dels socis. En aquest sentit, l’Agència Balear de l’Aigua hi destinarà 67.153 euros i l’AETIB 71.358 euros.

El principal objectiu de Wat’Savereuse és posar de manifest els beneficis de la reutilització d’aigua, així com de les oportunitats que poden suposar per al sector turístic, la implementació d’iniciatives que impulsin un model d’economia circular basat en la reducció del consum d’aigua. Per dur-lo a terme, el projecte compta amb un consorci de 9 participants de Catalunya, Occitània i les Illes Balears. Així, en representació de les Illes Balears, i a banda de l’Agència Balear de l’Aigua i l’AETIB, també hi participa el Clúster de la Indústria Química de les Illes Balears (CliqIB).

Pel que fa a les regions de Catalunya i Occitània, formen part d’aquest consorci, la Fundació EURECAT, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’Agència Catalana de Turisme (ACT), el Clúster Català de l’Aigua (CWP), l’Agència de Desenvolupament Econòmic d’Occitània (AD’OCC), i el Clúster mundial de competitivitat hídrica (Aquavalley).

El projecte té com a finalitat ajudar a pal·liar el problema mediambiental de l’escassetat d’aigua i la sequera mitjançant la realització de campanyes de sensibilització que permetin reduir el consum global d’aigua dels turistes durant la seva estada a hotels, promoure i sensibilitzar als grups d’interès de la indústria turística per a la reutilització de l’aigua, animar la indústria turística a implementar almenys cinc solucions de reutilització d’aigua, reforçar la col·laboració entre administracions públiques i operadors de la cadena de valor i reduir el consum global d’aigua dolça.

En aquest sentit, està previst promoure accions i col·laboracions entre el sector de l’oferta, és a dir, empreses que presentin solucions avançades en el sector de l’aigua, i els usuaris finals, així com les entitats públiques i altres actors representatius del sector turístic.