La remodelació de la tercera línia de la dessalinitzadora de Formentera garanteix el subministre en períodes de demanda màxima

\ El conseller Mir ha visitat les obres, que compten amb un pressupost de 330.000 €

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, han visitat, aquest divendres, les obres de remodelació de la tercera línia de producció de la Instal·lació Dessalinitzadora d’Aigua de Mar (IDAM) de Formentera. En la visita, els han acompanyat el director gerent de l’Agència Balear de l’Aigua, Guillem Rosselló; el secretari general, Juan Calvo; i el conseller insular de Medi Ambient i Serveis d’Inspecció, Antonio J. Sanz.

El projecte, finançat amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) té un pressupost de 330.569,74 € euros i un termini d’execució de sis mesos. “Aquests obres serveixen per millorar la seguretat en el subminsitrament d’aigua potable en aquesta illa i compleixen, per tant, amb l’objectiu que es marca la conselleria de Medi Ambient i Territori de donar un millor servei a la ciutadania en un tema tan sensible com és el del cicle de l’aigua”, ha assenyalat Mir.

Per la seva banda, Ferrer ha mostrat la seva satisfacció perquè “aquesta millora, juntament amb les millores d’emmagatzematge que s’han fet en els últims anys, permetrà garantir la producció d’aigua per respondre a l’increment de la demanda que es dona sobretot en temporada alta”. La presidenta del Consell insular ha afegit que en el cas de Formentera aquesta és l’única opció de producció d’aigua dolça i potable a l’illa.

L’actuació preveu la instal·lació d’un bastidor d’osmosi inversa de capacitat de 2.500 m3/dia i la substitució de les membranes actuals de 400 ft2 per membranes de 440 ft2. Això, permetrà, d’una banda, que els nous equips instal·lats en l’anterior remodelació (finalitzada el 2017) operin de manera òptima i millorar, a la vegada, l’eficiència energètica de les instal·lacions.

D’aquesta manera, la capacitat de producció d’aquesta línia s’incrementa un 20% passant d’un màxim de 2.000 m3/dia a 2.500 m3/dia.

Cal recordar que l’aigua potable que consumeix l’illa de Formentera és subministrada per l’Agència Balear de l’Aigua a partir de la producció de la IDAM. Aquesta planta compta amb tres línies de producció d’aigua dessalada, que garanteixen el subministrament urbà i permeten reduir la pressió sobre l’aqüífer de l’illa, actualment en estat de sobreexplotació i salinització.

Aquestes obres es complementaran amb la rehabilitació estructural del dipòsit de la IDAM. L’Agència Balear de l’Aigua ha adjudicat, recentment, la redacció del projecte per un import de 80.159,13 € (IVA exclòs).

El dipòsit va ser construït l’any 2002 i és on s’emmagatzema l’aigua resultant del procés de dessalinització. Té una capacitat de 17.500 m3 i garanteix el subministrament a l’illa. Des que es va construir, no s’hi havia realitzat cap tasca de rehabilitació i, en les darrers mesos, s’hi havien detectat alguns signes d’empitjorament d’algunes parts de l’estructura.