L’ampliació de la depuradora de Porreres adequa les instal·lacions a la normativa d’aigües residuals

\L’actuació, cofinançada per fons FEDER i ITS, incrementa en un 75% la capacitat de tractament en hora punta

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, la director general de Recursos Hídrics, Joana Garau, el gerent de l’Agència Balear de l’Aigua, Guillem Rosselló, i la batlessa de Porreres, Xisca Mora, han visitat, aquest dijous, l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Porreres una vegada han pràcticament finalitzat les obres d’ampliació i remodelació de les instal·lacions, iniciades durant el segon trimestre de 2020.

Tot i que encara està pendent una actuació puntual per a reduir l’impacte paisatgístic de les instal·lacions, la depuradora ja funciona amb una capacitat que li permet donar servei a una població equivalent a 8.000 persones, gairebé el doble que abans d’iniciar les obres, quan només estava preparada per a un màxim de 4.500 persones.

Mir s’ha mostrat satisfet que les obres hagin complert amb els terminis i ha destacat que els darrers anàlisis confirmen que les instal·lacions ja compleixen amb la normativa pel que fa a la qualitat de sortida. L’EDAR de Porreres era una de les vuit gestionades per l’Agència Balear de l’Aigua que no complia, tal com el conseller va anunciar en la compareixença voluntària davant la Comissió de Medi Ambient i Territori del Parlament, el març de 2020. «Un any després, la nostra determinació i voluntat política d’acabar amb aquest problema està donant ja resultats fefaents», ha assegurat.

Rosselló, per la seva banda, ha explicat que l’EDAR ha incrementat un 75% la capacitat de tractament en hora punta. Pel que fa al cabal diari, la depuradora podrà tractar 1200 m3 diaris, un 45% més que abans d’iniciar-se les obres. «Aquesta renovació ha permès afrontar els reptes derivats de l’antiguitat i pèrdua de rendiment, les característiques de càrrega contaminant de l’aigua d’entrada i de l’increment de població previst per als pròxims anys», ha assegurat.

Les obres han inclòs una nova connexió al clavegueram municipal que ha fet efectiva la separació d’aigües pluvials i residuals que s’ha desenvolupat al municipi en els darrers anys. Aquesta nova connexió recollirà les aigües residuals del municipi mentre que la canonada ja existent recollirà les pluvials.

El projecte, cofinançat per l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) i fons FEDER, ha comptat amb un pressupost de 2.199.812,83€ (IVA inclòs).