\La trobada es produeix en el marc del projecte europeu LIFE Watsavereuse
L’Agència Balear de l’Aigua (ABAQUA), l’Agència d’Estratègia Turística de Balears (AETIB) i el Clúster de la Indústria Química (CLIQIB), s’han reunit, aquest dilluns, amb els representants del sector turístic de les Illes Balears per demanar-los la seva implicació en el projecte europeu Watsaveurese. Una iniciativa que està coordinada per l’Euroregió i en la que hi participa el Govern amb l’objectiu de reduir el consum d’aigua als hotels, promoure l’increment de la reutilització i reduir l’impacte ambiental del turisme a la mediterrània.
La reunió ha estat presidida pel director general de l’Euroregió, Xavier Bernard-Sans, la directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau, el director de l’AETIB, Francesc Mateu, el director de CLIQIB, Joan Miquel Matas i el responsable de sostenibilitat del centre d’investigació Eurecat, José Espí.
Durant la seva intervenció, la directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau, ha destacat que el projecte neix de la “necessitat de donar resposta a l’escassetat d’aigua”. Un problema mediambiental, ha dit, “que afecta directament les Illes perquè la demanda turística supera els recursos hídrics disponibles.”
El director de l’AETIB, Francesc Mateu, també ha demanat la implicació del sector hoteler en el projecte, ja que, segons ha dit, “és una oportunitat per aconseguir reduir el consum d’aigua dins el sector i assegurar l’abastiment d’un recurs imprescindible per a tots però determinant pel desenvolupament d’un turisme sostenible.”
Per la seva part, el sector hoteler s’ha mostrat favorable al projecte i ha expressat la seva voluntat de participar en les accions previstes en el projecte. En la mateixa línia s’han mostrat els agents del sector de ports i instal·lacions marines, que ja han anunciat que facilitaran les dades de consum d’aigua de les seves instal·lacions per poder contribuir al desenvolupament d’aquesta iniciativa.
Watsavereuse té com a finalitat ajudar a pal·liar el problema mediambiental de l’escassetat d’aigua i la sequera mitjançant la realització de campanyes de sensibilització que permetin reduir com a mínim un 10% el consum global d’aigua dels turistes durant la seva estada a hotels, promoure i sensibilitzar als grups d’interès de la indústria turística per a l’estalvi i la reutilització de l’aigua, animar la indústria turística a implementar almenys 5 solucions de reutilització d’aigua, reforçar la col·laboració entre administracions públiques i operadors de la cadena de valor i reduir el consum global d’aigua dolça en un 30%.
Es tracta d’un projecte finançat pel programa LIFE que neix sota la coordinació de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània (EPM) i que compta per el seu desenvolupament amb la participació de nou participants de Catalunya, Occitània i les Illes Balears. En representació de les Illes Balears, hi participa l’Agència Balear de l’Aigua, l’AETIB, i CliqIB. Pel que fa a les regions de Catalunya i Occitània, formen part d’aquest consorci, la Fundació EURECAT, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’Agència Catalana de Turisme (ACT), el Clúster Català de l’Aigua (CWP), l’Agència de Desenvolupament Econòmic d’Occitània (AD’OCC), i el Clúster mundial de competitivitat hídrica (Aquavalley)
El projecte, que té una durada de tres anys (fins setembre del 2023), està finançat pel programa europeu LIFE i compta amb un pressupost total de 1.587.985 euros. D’aquesta quantitat, la Unió Europea aporta un 55%, 873.391 euros, i la resta estarà cofinançada per les aportacions de cadascun dels socis.