El projecte LIFE+ WAT’SAVEREUSE se suma al Dia Mundial de l’Aigua fent una crida a la recuperació dels aqüífers a través de l’estalvi i la reutilització

L’Agència Balear de l’Aigua, l’AETIB i el Cluster Químic de les Illes Balears son socis d’aquest projecte europeu de sensibilització liderat per l’Euroregió

Els tres socis balears del projecte europeu LIFE+ WAT’SAVEREUSE (Agència Balear de l’Aigua, Agència d’Estratègia turística de les Illes Balears (AETIB) i Cluster de la Indústria Química de les Illes Balears (CliQib)), se sumen a la celebració del Dia mundial de l’Aigua fent una crida a la reducció del consum d’aigua i la seva reutilització als entorns turístics.

Enguany, aquesta efemèride impulsada per Nacions Unides està dedicada a conscienciar sobre la importància de mantenir en bon estat els aqüífers. A les Illes Balears, la cura dels aqüífers pren més importància que a molts d’altres indrets doncs la manca de rius converteix els aqüífers en la principal font d’abastiment per al consum humà.

En un context d’emergència climàtica, que afecta especialment la conca mediterrània, l’estalvi i la reutilització son l’únic camí per a garantir la disponibilitat del recurs per a les generacions futures. I, en aquest sentit, en un arxipèlag on el turisme és el principal motor econòmic, es fa més necessari que mai comptar amb la complicitat de la indústria i dels seus clients.

Amb l’objectiu de promoure els beneficis de la reducció del consum d’aigua i la seva reutilització als entorns turístics, LIFE+ WAT’SAVEREUSE està elaborant guies de bones pràctiques i un repositori de consulta de noves tecnologies de l’aigua per posar a disposició d’empreses i administracions vinculades al sector turístic. Així mateix, es duran a terme tallers i reunions amb el sector turístic i administracions locals per comunicar aquestes mesures d’estalvi i reutilització del aigua. Està en marxa, també, una campanya de conscienciació dirigida als turistes que s’emetrà aquest estiu.

L’objectiu últim del projecte es contribuir a mitigar el problema de la manca d’aigua a les Illes Balears afavorint la millora del cicle de l’aigua a tota la cadena de valor del sector turístic. En aquest sentit, la implementació de mesures d’estalvi i reutilització redundarà en la reducció de la pressió sobre els aqüífers i la seva recuperació, incrementant la resiliència de les illes davant futures sequeres amb l’actual context d’emergència climàtica.

LIFE+ WAT’SAVEREUSE té una durada de tres anys i un pressupost de 1,5 milions d’euros. Pel seu desenvolupament, compta amb un consorci de 9 socis de Catalunya, Occitània i les Illes Balears, en el qual participen la AETIB , l’Agència Balear de l’Aigua i el CLIQIB.