L’Agència Balear de l’Aigua impulsa una instal·lació fotovoltaica d’autoconsum a la depuradora de Maó-Es Castell

El projecte forma part del Pla de transició energètica (2022-26) d’ABAQUA

En el Butlletí oficial de les Illes Balears (BOIB) s’ha publicat, aquest dimarts, l’anunci d’obertura del tràmit d’informació pública sobre la sol·licitud d’autorització administrativa prèvia i utilitat pública del projecte d’instal·lació fotovoltaica d’autoconsum a la depuradora d’es Castell, promogut per l’Agència Balear de l’Aigua.

Els interessats disposen de trenta dies naturals per a presentar-hi al·legacions. El projecte es pot consultar a la pàgina web de la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic (www.caib.es).

El projecte preveu una instal·lació fotovoltaica d’autoconsum de 250,2 kWp i 240 kWn, amb excedents sense compensació que ocuparà una superfície de 1.878 m2 en una parcel·la propera a la depuradora propietat de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació. D’aquesta manera, es cobrirà un 40% aproximadament del consum total anual de l’EDAR.

Aquest projecte forma part del Pla de transició energètica (2022-26) de l’Agència balear de l’Aigua que preveu reduir, un 24%, el consum energètic. Per a assolir l’objectiu, es preveu multiplicar per set la producció d’energia renovable actual mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques a dessaladores, depuradores, dipòsits i estacions de bombeig.

Totes les mesures s’executaran en col·laboració amb la conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica amb una inversió total prevista de 7,9 milions d’euros. Es preveu assolir una producció de més de 9 milons de quilowatts d’energia renovable anuals a partir de 2026.

Aquest projecte forma part del Pla d’Autoconsum de la Comunitat Autònoma presentat el passat dia 3 de març de 2022, que reduirà en 13 milions d’euros la factura de la llum de l’administració de manera anual i produirà fins a 60 MW de potència nous a través d’energia fotovoltaica, de manera que accelerarà la descarbonització de les illes. Així, es passarà del 2,4 % actual de renovables en l’Administració pública a cobrir fins al 34,4 % amb aquestes instal·lacions. El Pla, previst per al període 2022-2026, també té una previsió de reduir prop de 52.000 tones de CO2 l’any, l’equivalent a vuit mesos l’any sense vehicles a la via de cintura de Palma.