El servei de neteja del litoral inicia una nova campanya millorant la sostenibilitat de la flota

22 embarcacions s’encarregaran de retirar residus de la costa arreu de l’arxipèlag

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el secretari general de l’Agència Balear de l’Aigua, Juan Calvo, han presentat, aquest dimecres, al port de Maó, l’inici de la campanya del servei de neteja del litoral, que s’estendrà fins a finals de setembre amb l’objectiu de retirar els residus que acaben abocats a la mar i poden provocar greus perjudicis al medi ambient.

Enguany, com a novetat, les embarcacions funcionaran amb gas GLP i energia solar. Unes millores que, segons el conseller, ‘ens ajuden a minvar la petjada de carboni i demostren el compromís d’aquesta conselleria en cercar de cada vegada alternatives més sostenibles per adaptar-nos a l’emergència climàtica’.

A partir d’aquest mateix dimecres, cinc embarcacions han començat a treballar a Menorca: quatre d’elles són tipus ‘platja’ i una tipus ‘litoral’, que són més grans, més ràpides i tenen major capacitat de recorregut i recollida de plàstics. En total, a les illes hi faran feina vint-i-dues embarcacions en una franja marítima que va des de la costa fins a les trenta milles nàutiques.

Calvo, per la seva banda, ha detallat com es repartiran les embarcacions a la resta d’illes, Així, a Mallorca n’hi haurà 10, 5 a Eivissa, i 2 a Formentera.

L’any passat es retiraren 6.956 quilos de residus a Menorca, la qual cosa equival a 57 quilos diaris, el 44% dels quals foren plàstics. En total a les Illes, durant la campanya del 2021 s’arreplegaren 36.678 quilos: 22.985 quilos a Mallorca, 4.185 a Eivissa i 2.551 a Formentera.

Es van atendre 12 avisos (9 de l’112 i salvament marítim i 3 de particulars) per a la recollida de brutícia a una cala concreta, per ajudar en enfonsaments, recollida de troncs i animals morts, dispersió de combustibles o ajuda a persones.