Sis municipis exposen les seves experiències en noves polítiques de gestió de l’aigua en el marc del projecte europeu LIFE WAT’SAVEREUSE

El conseller Mir subratlla la necessitat d’incrementar els índexs de reutilització

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha inaugurat, aquest dimecres, la Jornada de bones pràctiques de gestió sostenible de l’aigua a municipis turístics de les Illes Balears, en el marc del projecte europeu LIFE WAT’SAVEREUSE. Mir ha estat acompanyat de representants dels tres socis balears d’aquest projecte impulsat per l’Euroregió Pirineus-Mediterrània: l’Agència balear de l’aigua, l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB) i el Clúster Químic de les Illes Balears (CliqIB).

Les jornades volen ser un punt de trobada entre gestors de l’aigua, representants polítics i municipals per tal de compartir iniciatives encaminades fer un consum responsable de l’aigua i promoure’n l’economia circular, especialment en la indústria turística.

El conseller ha qualificat les jornades «d’una excel·lent oportunitat d’implicar tots els actors que intervenen en la gestió de l’aigua en entorns turístics per tal que adoptin mesures de reducció de consum d’aigua» i ha posat d’exemple el nou pla Hidrològic que potencia la reutilització. A més, ha recordat que «el camí a seguir és el de la reducció i la reutilització. En un context de manca de precipitacions que coincideix amb l’època de major pressió sobre els recursos naturals i que, per tant, el sector turístic és un dels sectors que més pot aportar quant a mesures que afavoreixin emprar aquest recurs amb seny».

Per la seva part, el secretari general de l’Agència Balear de l’Aigua, Juan Calvo, ha destacat que «celebrar jornades com la d’avui és molt important perquè generen una cultura de l’aigua» i ha anunciat que el proper mes d’octubre, es celebrarà un Fòrum de l’Aigua on es convidarà a universitats, centres d’investigació i administracions de diferents nivells.

El secretari general de l’AETIB, Xisco Mateu, ha destacat la «bona acollida» que ha tingut la campanya de conscienciació que va llençar el mes de juny en els idiomes dels 5 principals mercats emissors en el marc d’aquest projecte. Així, ha destacat que les càpsules han tengut 2,2 milions de visualitzacions a You Tube; 10 milions d’impressions a Facebook; 6,5 milions d’impressions a Instagram; i 1,1 milions a Twitter.

Finalment, el president de CliqIb, Joan Miquel Rosselló, ha destacat que «estam col·laborant amb els clústers de Catalunya i Occitània per identificar tecnologies innovadores que permetin estalviar aigua i que siguin implementables». En aquest sentit, ha assenyalat que els resultats d’aquesta tasca es podrien presentar els propers mesos.

La Jornada s’ha dividit en dues parts. En la primera taula rodona, dedicada a bones pràctiques en abastiment i estalvi d’aigua han intervingut els municipis d’Eivissa, Santa Eulària i Formentera. Així, el regidor de medi de Vila, Jordi Salewski, ha explicat el Pla de gestió sostenible de l’aigua aprovat recentment pel muncipi. En la mateixa línia, la regidora de Medi Ambient de Santa Eulària, Mónica Madrid, ha explicat la Ordenança de Ús Sostenible de l’Aigua. Finalment, el conseller insular de Medi Ambient de Formentera, Antoni Tur, ha explicat la digitalització de la xarxa municipal de subministrament d’aigua a l’illa.

La segona taula estava dedicada a bones pràctiques en reutilització a municipis turístics. Així, el gerent de Calvià 2000, Javier González, ha explicat el projecte de reutilització d’aigües del municipi. La batlessa de Sant Lluís, Carol Marquès, ha explicat l’experiència de reutilització d’aigües regenerades al municipi. Finalment, el regidor de medi ambient d’Alcúdia, Tomás Adrover, ha explicat les experiències del municipi en matèria d’estalvi i reutilització.