Mir adverteix que la salinització és el principal obstacle per a la reutilització de les aigües residuals a les Illes Balears 

El conseller insta als municipis a aprofitar les convocatòries obertes per a obtenir fons per resoldre aquest problema

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha inaugurat, aquest dijous, el fòrum «El cicle urbà de l’aigua davant els reptes globals a zones turístiques» que es celebrarà fins divendres al Col·legi oficial d’arquitectes de Palma, i ha estat organitzat per l’Agència Balear de l’Aigua i la Fundación Nueva Cultura del Agua en el marc del projecte LIFE+ WAT’SAVEREUSE.

Mir ha destacat «el nivell excepcional dels participants» i ha agraït l’esforç dels organitzadors tot destacant la participació telemàtica de dos representants de la Comissió Europea que han explicat als 250 assistents les darreres novetats en les polítiques europees relacionades amb el cicle integral de l’aigua que inclouen una nova directiva d’aigua potable així com la Revisió de la Directiva d’aigües residuals i la regulació europea sobre reutilització d’aigües.

En aquest sentit, Mir ha destacat «la necessitat vital que tenim com a país d’avançar en matèria de reutilització d’aigua per revertir els efectes sobre la disponibilitat del recurs que ja patim a l’arxipèlag i que l’emergència climàtica només farà que accelerar». Així, el conseller ha posat en valor «casos d’èxit com els de Calvià, Sant Lluís o Santa Eulària, que seran presents en el fòrum per a donar a conèixer els seus projectes». «Actualment», ha afegit el conseller, «les Illes Balears ja reutilitzen gairebé la totalitat de l’aigua apta per a fer-ho, però cal seguir avançant».

Un dels principals obstacles per incrementar els índexs de reutilització d’aigua a l’arxipèlag es troba en l’excés de salinitat de les aigües que arriben a les depuradores. Així, segons les dades de l’Agència balear de l’aigua, el 57,4% de l’aigua residual municipal supera el llindar de salinitat establert per a poder reutilitzar en usos agrícoles. Una problemàtica que afecta especialment els nuclis costaners on es concentra la major part de l’activitat turística.

32 de les 79 depuradores que gestiona l’Agència presenten aquest problema. Fins i tot, en 6 depuradores de Mallorca (Colònia de Sant Jordi, Platja de Muro, Capdepera , Santanyí, Cala d’Or i Cas Concos) el 100% del cabal presenta un excés de salinitat.

Mir ha assenyalat que «les depuradores no estan dissenyades per a dessalinitzar l’aigua residual i, per tant, el problema de la salinització no té res a veure amb la qualitat del procés de depuració». En la majoria dels casos, la salinització es produeix a les xarxes municipals per intrusió marina a canonades en mal estat

El conseller ha recordat que, aquesta legislatura, el Govern ja ha destinat, en el marc del Pacte per l’Aigua, 15 milions d’euros perquè els ajuntaments executin actuacions de millora a les xarxes municipals. A més, està a punt d’aprovar-se una
nova convocatòria per un import de 20 milions d’euros, en el mateix sentit. «El Govern és sensible a les mancances dels ajuntaments i, per això, està decidit a acompanyar-los perquè puguin afrontar amb garanties el compliment de les seves obligacions competencials en matèria de gestió del cicle de l’aigua», ha assenyalat Mir.

Finalment, el conseller ha recordat que està a punt de resoldre-se la convocatòria d’ajudes, per un valor de 2,6 milions, per a actuacions a les xarxes d’abastiment a municipis de menys de 20.000 habitants, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

El projecte LIFE+ Watsavereuse té com a finalitat contribuir a l’adopció d’una nova cultura de la gestió de l’aigua mitjançant la realització de campanyes de sensibilització destinades al sector turístic i els mercats emissors. Es tracta d’un projecte finançat pel programa LIFE que neix sota la coordinació de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània i que compta per el seu desenvolupament amb la participació de nou participants de Catalunya, Occitània i les Illes Balears. En representació de les Illes Balears, hi participa l’Agència Balear de l’Aigua, l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB) i el Clúster Químic de les illes Balears (CliqIB).