L’Agència Balear de l’Aigua executa el condicionament, retirada i trasllat a la península dels fangs de la depuradora de Ferreries

El cost total del projecte ascendeix a 1,9 milions d’euros, amb l’IVA exclòs

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el director gerent de l’Agència Balear de l’Aigua, Guillem Rosselló, i el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, han presenciat, aquest dimarts, les tasques d’execució del projecte de condicionament, retirada, transport i disposició final dels llots acumulats a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Ferreries.

Mir s’ha mostrat «molt satisfet perquè la retirada dels llots és un dels projectes de restauració ambiental més ambiciosos que s’han fet mai a l’illa de Menorca que permetrà, a més, recuperar els terrenys per a la ciutadania». El projecte compta amb un pressupost de 1.949.000 euros (amb l’IVA exclòs)

En una primera estimació, feta en base al volum, es va calcular que a les llacunes de l’EDAR de Ferreries hi podria haver unes 8.700 tones de fangs. Finalment, una vegada superada la fase de deshidratació prèvia al trasllat se n’han llevat unes 3.200 fins el moment.

Segons unes analítiques fetes pel Govern l’any 2014, contenen una quantitat elevada de metalls pesants com el mercuri, l’arseni o el zinc. En un primer moment, el Govern apostà per construir un dipòsit a les mateixes instal·lacions per deixar-hi els llots, prèviament tractats i deshidratats.

Davant la negativa de l’ajuntament, l’any 2017, el llavors conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, va acordar amb el Consell de Menorca fer-se càrrec de la retirada dels llots i el transport a la península. En aquest sentit, Rosselló ha destacat que «l’Agència ha pogut executar finalment un projecte d’enorme complexitat amb totes les garanties mediambientals i logístiques esquivant tota sèrie d’entrebancs, entre les quals una primera licitació que quedà deserta i la situació d’emergència produïda per la pandèmia de COVID-19 que ha endarrerit els tràmits».

Rosselló ha explicat que es preveu que les tasques ja estiguin completades aquesta mateixa setmana i que els llots es traslladaran en vaixell, des del port de Maó, fins al de Sevilla des d’on seran traslladats, en camió, a un abocador autoritzat.