L’Agència Balear de l’Aigua optimitzarà el consum energètic de quatre de les dessaladores que gestiona

Les previsions assenyalen que es podria assolir un estalvi d’entre un 10% i un 20% a cada planta

L’Agència Balear de l’Aigua ha tret a licitació el contracte de “Redacció del projecte d’instal·lació d’equips isobàrics de recuperació d’energia a les bombes d’alta pressió de les Instal·lacions Dessaladores d’Aigua Marina (IDAM) d’Alcúdia, Andratx, Ciutadella i Santa Eulària», amb un pressupost base de 484.000 euros, amb l’IVA inclòs.

L’actuació té l’objectiu de millorar el rendiment energètic de les quatre IDAM i forma part del Pla estratègic de transició energètica de l’Agència, que preveu reduir en un 24% el consum energètic a les instal·lacions d’abastiment i dessalació per al període 2022-26.

La construcció de les plantes dessaladores d’Alcúdia i Andratx a Mallorca, Ciutadella a Menorca, i Santa Eulària des Riu a Eivissa, es fa ver en el període entre els anys 2008 i 2010 per part del Govern de l’Estat. Aquestes dessaladores incorporaven la tecnologia del moment mes eficient per tal de recuperar energia a les bombes d’alta pressió en el procés d’osmosi inversa, consistents en turbines tipus Pelton. A la IDAM de Ciutadella es va instal·lar un sistema d’intercanviadors de pressió DWEER.

Al llarg dels darrers anys han evolucionat els sistemes de recuperació d’energia, i actualment existeixen sistemes isobàrics de recuperació molt més eficients que permeten recuperar molta més de l’energia generada per les bombes d’alta pressió per tornar-la a injectar al sistema. de manera que disminueix el consum elèctric i per tant la despesa generada.

Els estudis previs assenyalen que la reducció del consum de cada planta seria d’entre un 10 i un 20%. L’estalvi per a les arques públiques podria ser d’uns 700.000 euros anuals si es tenen en compte les tarifes de 2021.