Les Illes Balears garantiran el finançament per a la reutilització d’aigua per a usos ambientals i urbans

El conseller Mir ha presentat les inversions del Govern a l’acte ‘Accelerar el canvi mitjançant l’associació i la cooperació’

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha participat, aquest dilluns, en la jornada ‘Accelerar el canvi mitjançant l’associació i la cooperació’, organitzada pels integrants del projecte europeu LIFE+WAT’SAVEREUSE. En ella, Mir ha explicat les polítiques d’impuls a la reutilització que s’estan duent a terme des de les Illes Balears.

En aquest sentit, el conseller ha destacat que, actualment, «a les Illes Balears reutilitzam un 30% de l’aigua, arribant gairebé al màxim d’aquest recurs disponible i preparat per a la seva reutilització». «Els nostres objectius són ambiciosos, i per això, al Pla Hidrològic de les Illes Balears, la reutilització passa a ser un pilar», ha afegit Mir, qui ha recordat que «en un arxipèlag mediterrani, on les conseqüències de l’emergència climàtica són més accentuades que a altres territoris, és un deure protegir un recurs tan escàs com és l’aigua i apostar per la seva regeneració».

El conseller ha incidit en què, per donar compliment a l’establert al nou Pla Hidrològic recentment aprovat, «des de la Conselleria garantirem el finançament dels projectes que apostin per la reutilització d’aigües per a usos urbans i ambientals». En aquesta línia, cal remarcar que, segons un estudi de la Universitat de les Illes Balears (UIB), un de cada quatre litres d’aigua el consumeix el sector turístic.

Cal recordar que, a través del LIFE+WAT’SAVEREUSE, el sector hoteler de les Illes Balears ha intensificat la seva implicació en la gestió eficient del cicle de l’aigua. En aquest sentit, Mir ha recordat que «sense una col·laboració entre les institucions i els agents econòmics i socials no es pot avançar des d’una visió transversal». El conseller ha recordat el compromís del Govern de les Illes Balears en la transformació de la gestió del cicle de l’aigua des del sector turístic, a través del paquet d’ajuts dotat amb 8 milions.

A través d’aquests fons, els establiments turístics podran dur a terme millores en aspectes relacionats amb la gestió del cicle de l’aigua, com ara la reutilització d’aigües residuals, la substitució dels sistemes de filtratge de les piscines, la instal·lació de sistemes de reutilització de l’aigua de piscines, la sensibilització dels visitants del consum d’aigua o el foment que es visualitzi el consum d’aigua en els establiments turístics.

Igualment, els ajuts tenen com a objectiu incentivar la instal·lació de dobles polsadors a les cisternes o airejadors d’aigua en aixetes i dutxes, així com uns altres més avançats amb l’objectiu d’un millor aprofitament de les aigües grises o les pluvials per al reg.

Sigui com sigui, el conseller Mir ha posat èmfasi en què «la gestió òptima de tot el cicle de l’aigua s’assoleix amb la implicació de totes les administracions competents». «Fa temps que sabem que el 27 % de l’aigua potable es perd per la xarxa de distribució, i arriba en alguns municipis a superar el 60 %. Per poder pal·liar els efectes de perdre tanta aigua per les xarxes municipals, destinam 20 milions d’euros per a què els municipis de les Illes puguin reduir les pèrdues».

Resultats del projecte

Durant la jornada també s’han presentat els primers resultats de la campanya ‘Cada gota compta’, que té com a objectiu informar, conscienciar, fomentar i posar exemples pràctics de com poden els turistes estalviar aigua durant la seva estada.

Des de juny fins a setembre de 2022 es va emetre en línia i en cinc idiomes aquesta campanya, que consisteix en diferents càpsules de vídeo de 20 segons de durada en anglès, francès, alemany, castellà i italià.

Així, a Youtube va assolir més de 5 milions d’impressions i 2,2 milions de visualitzacions. Pel que fa a les impressions a les xarxes socials, se’n van sumar 18 milions: 10,5 a Facebook, gairebé 6,5 milions a Instagram i 1,1 milions a Twitter.

El projecte LIFE+ Watsavereuse té com a finalitat ajudar a pal·liar el problema mediambiental de l’escassetat d’aigua i la sequera mitjançant la realització de campanyes de sensibilització que permetin reduir almenys un 10% el consum global d’aigua dels turistes durant la seva estada en hotels, promoure i sensibilitzar als grups d’interès de la indústria turística per a l’estalvi i la reutilització de l’aigua, animar a la indústria turística a implementar almenys 5 solucions de reutilització d’aigua, reforçar la col·laboració entre administracions públiques i operadors de la cadena de valor i reduir el consum global d’aigua dolça en un 30%.

Es tracta d’un projecte finançat pel programa LIFE que neix sota la coordinació de l’Eurorregión Pirineus-Mediterrània i que explica pel seu desenvolupament amb la participació de nou participants de Catalunya, Occitània i les Illes Balears. En representació de les Illes Balears, participa l’Agència Balear de l’Aigua, l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB) i el Clúster Químic de les Illes Balears (CliqIB).