La xarxa en alta d’aigua potable de Mallorca assoleix unes pèrdues de l’1,75 %

El conseller Mir adverteix que cal prendre mesures de prevenció davant la forta pressió humana prevista els propers mesos

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director gerent de l’Agència Balear de l’Aigua, Guillem Rosselló, han visitat, aquest dimecres el centre de control a distància de la xarxa en alta d’aigua potable de Mallorca, situat a Son Pacs, a Palma. Durant la visita, Mir ha felicitat els responsables del manteniment de la xarxa una vegada, enguany, s’ha assolit un nivell de fuites de l’1,75 %, «una fita que tècnicament és pràcticament immillorable», segons ha destacat.

Rosselló, per la seva banda, ha explicat que les fuites a la xarxa en alta estaven al voltant del 6% a l’inici de la legislatura i que, gràcies a les millores incorporades en el darrer contracte de manteniment s’hi ha pogut fer feina fins a reduir-les a la meitat».

La xarxa en alta de Mallorca està formada per uns 175 kms de canonades que permeten abastir d’aigua potable, actualment, a 14 municipis de l’illa; una llista a la qual s’hi sumaran, properament, els municipis de Petra i Ariany, una vegada l’Agència ha recepcionat les obres de la conducció Maria de la Salut-Petra. «Ara només queda tancar els convenis amb els ajuntaments perquè els habitants d’aquesta localitat puguin beure aigua de l’aixeta», ha assenyalat.

El conseller, per la seva banda, ha assenyalat «la importància cabdal d’aquesta xarxa per garantir el subministrament d’un recurs que, els propers anys, serà de cada vegada més escàs». La xarxa en alta és alimentada per la producció de les tres dessaladores de Mallorca (Palma, Alcúdia i Andratx), les captacions de la Font de Sa Costera (Sóller) i els pous d’extracció dels aqüífers de s’Estremera i Sa Marineta (Llubí).

Mir ha afegit que ja s’està redactant el projecte per connectar la dessaladora de Palma a la xarxa, «un projecte que permetrà desenvolupar la interconnexió de les tres dessaladores de l’illa, seguint el model que vam implantar a Eivissa i que ha permès reduir en un 30% el consum d’aigua subterrània a l’illa». En aquest sentit, el conseller ha afegit que «les dessaladores son un recurs al qual ara no podem renunciar tot i les conseqüències mediambientals que tenen per la situació de sobreexplotació en el que es troben molts dels aqüífers de l’arxipèlag». Amb tot, a mode de conclusió, s’ha mostrat contrari a que se’n construeixin de noves i ha apostat «de manera rotunda per una optimització del recurs ja existent que passa per millorar les infraestructures existents, reduir el consum i les fuites».

El conseller ha anunciat, a més, que, aquesta mateixa setmana, la direcció general de Recursos Hídrics ha convocat reunions amb els ajuntaments de l’arxipèlag per fer un seguiment de les mesures que estan prenent davant l’inici de la temporada alta turística quan es disparar`a el consum d’aigua. En aquest sentit, ha assenyalat que, si bé les darreres dades mostren que les Illes Balears es troben en una situació lleugerament millor que l’any passat, «seria irresponsable confiar-se i no adoptar mesures de prevenció que ens permetin afrontar amb unes mínimes garanties la gran pressió humana que està previst que pateixi el territori els propers mesos».