El Govern i els ajuntaments de Muro i Santa Margalida tanquen un acord històric per a la construcció d’una nova depuradora en Platges de Muro – Can Picafort

La instal·lació de la planta en un nou emplaçament posa fi a més de dues dècades de conflicte i assegura un tractament eficient de les aigües residuals de la zona costanera de Muro i Can Picafort

La Direcció General de Recursos Hídrics del Govern de les Illes Balears i els ajuntaments de Muro i Santa Margalida han aconseguit tancar un acord històric per a la construcció d’una nova depuradora en Platges de Muro – Can Picafort. Aquest acord marca el final de més de 25 anys de disputes i negociacions fallides que havien deixat en suspens la solució a un greu problema de sanejament en la zona.

L’acord, presentat aquest migdia pel conseller de la Mar i del Cicle de l’Aigua, Juan Manuel Lafuente, juntament amb els batles de Muro i Santa Margalida, Miquel Porquer i Joan Monjo respectivament, així com el director general de Recursos Hídrics, Joan Calafat, reflecteix el compromís conjunt de les tres administracions per a abordar de manera definitiva i efectiva les problemàtiques de sanejament de la zona. Aquest acord s’ha aconseguit després de diversos mesos de reunions intenses i treball coordinat entre les parts, demostrant la voluntat ferma d’aconseguir una solució duradora per al benestar de tots dos municipis i la protecció de l’entorn natural.

Les infraestructures actuals s’han mostrat insuficients per a manejar adequadament el volum d’aigües residuals, especialment durant la temporada turística, comprometent tant la qualitat de vida dels residents com la protecció del medi ambient, en particular en la Badia d’Alcúdia, una zona declarada com a sensible.

En les seves declaracions, el conseller Lafuente s’ha mostrat satisfet per l’assoliment aconseguit i ha destacat la importància de l’acord: “Aquest és un dia històric per a Platges de Muro i Can Picafort. Després de més de 25 anys d’incertesa i dificultats, hem aconseguit un acord que no sols solucionarà els problemes de sanejament de la zona, sinó que també contribuirà a la protecció del nostre entorn natural. Vull agrair l’esforç i la col·laboració de totes les parts implicades, especialment als ajuntaments de Muro i Santa Margalida, pel seu compromís a fer realitat aquest projecte”.

De les diferents opcions proposades pel Ministeri de Transició Ecològica, les parts han acordat construir una depuradora conjunta per a tots dos municipis, considerada com la millor alternativa tècnica, la més favorable des del punt de vista ambiental i la que permetrà una gestió econòmica i de manteniment més eficient. La proposta tècnica seleccionada va ser desenvolupada per ACUAES, l’empresa pública dependent del Ministeri, després d’un detallat estudi d’alternatives.

Aquesta opció contempla la retirada de la depuradora existent, situada en una zona inundable que es troba en l’àmbit de protecció del Parc Natural de S’Albufera, sent aquesta característica un valor afegit en termes ambientals. A més, es preveu la construcció de la nova planta en un emplaçament adequat que garanteixi el tractament eficient de les aigües residuals, complint amb els estàndards ambientals i protegint els recursos hídrics de la zona. S’ha acordat que l’efluent de la nova planta prioritzarà la reutilització agrícola i urbana, alhora que es realitzaran tots els estudis necessaris perquè pugui ser un recurs hídric en el procés de recuperació del Parc Natural de S’Albufera.

Els ajuntaments de Muro i Santa Margalida exerciran un paper clau en la tramitació dels permisos i llicències urbanístiques necessaris, així com en la coordinació de les obres i la integració de les xarxes d’aigües residuals municipals amb la nova instal·lació. A més, es comprometen a liderar iniciatives de sensibilització entre la població local sobre la importància del projecte per a la sostenibilitat ambiental i el benestar de la comunitat.

Finançament per part de Recursos Hídrics

Per part seva, la Direcció General de Recursos Hídrics del Govern de les Illes Balears finançarà el projecte íntegrament, amb una inversió prevista de 38,8 milions d’euros, assegurant que els recursos necessaris estiguin disponibles per a la correcta execució de les obres. Així mateix, proporcionarà assistència tècnica i supervisió contínua per a garantir que el projecte avanci segons el que es preveu i compleixi amb tots els requisits acordats.

L’acord inclou la creació d’una Comissió de Seguiment. La construcció de la nova depuradora en Platges de Muro – Can Picafort contribuirà de manera significativa a la preservació d’un entorn natural de gran valor ecològic, i forma part del projecte integral de la millora del projecte integral de la millora en la gestió dels Recursos Hídrics a la zona nord de l’illa de Mallorca.