L’ampliació de la depuradora de Porreres permetrà donar servei al doble de població que en l’actualitat

Les noves instal·lacions, cofinançades per l’impost del turisme sostenible, podrien estar operatives el primer trimestre de 2021

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, han visitat, aquest dimecres, les obres d’ampliació i remodelació de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Porreres. El projecte, cofinançat per l’impost del turisme sostenible (ITS) i el fons FEDER, té un pressupost de 2.199.812,83 € (IVA inclòs) i permetrà donar servei a una població equivalent a 8.000 persones, quan actualment està preparada per a 4.500.

Així doncs, per exemple, si actualment les instal·lacions estan capacitades per tractar un cabal de 825,2 m3 diaris, quan les obres hagin finalitzat podran tractar-ne 1.200, un 45 % més. La capacitat de tractament en hora punta, en canvi, passarà de 68,75 m3/hora a 120 m3/hora, la qual cosa suposarà un increment de capacitat del 75 %. A més, el cabal admissible a pretractament s’incrementarà fins a un 118 %, i passarà dels 68,75 m3 actuals als 150 m3.

Armengol ha assenyalat que «aquest projecte demostra que l’ITS és una bona iniciativa consolidada, que ens permet disposar de recursos per atendre la sostenibilitat del sector turístic, però també necessitats estructurals dels nostres ciutadans i ciutadanes, com són les inversions en sanejament». La presidenta ha destacat en aquest sentit l’impuls que s’ha donat aquesta legislatura al Pacte per l’Aigua, perquè totes les administracions implicades prioritzin inversions en el cicle de l’aigua.

D’altra banda, Mir ha assegurat que «aquest projecte és una mostra més del compromís d’aquest Govern amb el sanejament i el cicle de l’aigua». En aquest sentit, ha destacat que la de Porreres és una de les vuit depuradores, d’un total de 79, gestionades per l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA) que incompleixen els requisits d’abocament dels efluents, segons va explicar en la compareixença voluntària al Parlament el passat 11 de març. «Una particularitat», ha afegit, «a la qual aquestes obres posaran fi, i es demostrarà, una vegada més, que aquest Govern és proactiu en la identificació i resolució de problemàtiques».

L’ampliació de l’EDAR de Porreres permetrà, per tant, l’adaptació de les actuals instal·lacions a les noves exigències normatives. La renovació permetrà, a més, afrontar els reptes derivats de l’antiguitat i pèrdua de rendiment, les característiques de càrrega contaminant de l’aigua d’entrada i de l’increment de població previst per als pròxims anys.

Una de les actuacions vinculades al projecte farà efectiva, a més, la separació d’aigües pluvials i residuals que s’ha duit a terme al municipi en els darrers anys.

Aquesta actuació consisteix en una nova connexió al clavegueram municipal que recollirà les aigües residuals del municipi mentre que la canonada ja existent recollirà les pluvials.

Està previst que l’ampliació sigui operativa durant el primer trimestre de 2021.