L’Agència Balear de l’Aigua i el GOB certifiquen l’alt valor ambiental de les llacunes associades a la depuradora de Felanitx

\ Els primers mesos de seguiment confirmen la presència d’una quarantena d’espècies d’avifauna

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el secretari general de l’Agència Balear de l’Aigua, Juan Calvo, i la coordinadora del GOB, Mar Muñoz, han visitat, aquest dimecres, la finca de Son Navata, a Felanitx, on s’hi troben la depuradora del municipi, que gestiona l’Agència, i diverses llacunes artificials associades a la infraestructura de sanejament.

Mir ha explicat que, amb els anys, aquestes llacunes han creat un hàbitat de zona humida de gran riquesa per a l’avifauna, tant d’espècies residents a l’illa com d’hivernants i migratòries i que, per a valorar-ne amb exactitud els valors ambientals, l’Agència va signar un conveni, el passat estiu, amb el GOB perquè l’entitat ecologista hi realitzés un seguiment de la fauna.

Els primers resultats d’aquest cens, realitzat per voluntaris del GOB de Felanitx, confirmen que les llacunes tenen un alt valor ambiental ja que, en només quatre visites, ja s’hi han pogut observar més de 600 exemplars de 39 espècies diferents, un nombre molt apreciable, consideren, si es té en compte la mida de les llacunes. D’aquesta manera, Son Navata es confirma com una de les zones humides més importants de l’illa.

Calvo, per la seva banda, ha explicat que el seguiment de l’avifauna és només la primera passa del projecte de remodelació de les llacunes que preveu la instal·lació de dos aguaits per a l’observació d’ocells i la retirada de material sedimentat. El condicionament de les llacunes compta amb un pressupost aproximat de 200.000 € (sense IVA) i està previst que comenci a executar-se durant el darrer trimestre d’enguany.

Aquest projecte forma part del pla d’acció de millora de la biodiversitat de les depuradores que l’Agència està executant en col·laboració amb l’entitat WWF i que té com a objectiu principal la creació i consolidació d’hàbitats per a flora i fauna de zones humides vinculades a 28 depuradores de l’arxipèlag per conservar i afavorir la biodiversitat. En el marc d’aquest pla d’acció, ja s’han finalitzat dues actuacions a les localitat d’Ariany i Sant Joan de Labritja.

La visita s’emmarca en la celebració del Dia mundial de les zones humides. En aquest sentit, Mir ha destacat que «les zones humides són, sens dubte, un dels ecosistemes prioritaris a conservar a les nostres illes». «Parlam, de fet, d’uns hàbitats que, en bon estat de conservació, suposen una aportació molt important, no només en relació a la superfície que ocupen, sinó també en termes de foment de la biodiversitat, retenció de CO2, control del risc d’inundació o d’equilibri dels règims tèrmics, entre d’altres serveis ecosistèmics», ha afegit.

El conseller ha destacat que actuacions com el Pla d’acció de l’Agència van alineades amb els objectius de l’ONU que, l’any passat, va donar el sus a la Dècada per a la recuperació dels ecosistemes (2021-2030), un repte global per afrontar l’emergència climàtica. Mir ha subratllat, a més, «la importància vital per a la lluita de l’arxipèlag contra l’emergència climàtica de comptar amb oasis d’aigua dolça com els que aportarà aquest pla d’acció».