L’informe anual de sanejament i depuració confirma la tendència a la millora de les instal·lacions gestionades per l’Agència Balear de l’Aigua

L’estudi detecta que l’aigua residual municipal que arriba a 25 de les 79 depuradores no compleix amb els requisits de qualitat

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha presentat, aquest dimecres, el tercer Informe anual de sanejament i depuració elaborat per l’Agència Balear de l’Aigua. «Mantenim així el compromís de transparència manifestat a principis de legislatura en la compareixença voluntària davant el Parlament on vaig presentar la primera edició d’aquest document», ha destacat Mir qui ha estat acompanyat pel director gerent de l’Agència, Guillem Rosselló, i el secretari general, Juan Calvo.

L’estudi determina que, en el darrer trimestre de 2021, només tres de les 79 depuradores que gestiona l’Agència Balear de l’Aigua registraven incompliments de la normativa en matèria de depuració d’aigües residuals. Aquestes son les de Llubí, a Mallorca, i Vila i Cala Sant Vicent, a Eivissa. Altres dues depuradores (Vilafranca i Sant Josep) van registrar incompliments al llarg de l’any però aquests ja estan resolts una vegada van finalitzar les actuacions de millora previstes per un valor total de 268.876,51 €. «D’aquesta manera, es consolida la tendència a la millora del rendiment de les instal·lacions que gestiona l’Agència», ha valorat el conseller qui ha recordat que la primera edició de l’estudi determinà que vuit de les 79 depuradores no complien. En aquest sentit, Rosselló ha assenyalat que, en el que duim de legislatura, l’Agència ja ha executat actuacions de millora per valor de 10,4 milions d’euros a les depuradores que gestiona.

Des de l’Agència, però, han mostrat «preocupació» perquè «tot i que també es registra una millora, continua sent molt elevat el grau d’incompliment amb la normativa de la qualitat de l’aigua residual urbana que arriba a les depuradores a través del clavegueram municipal».

En aquest sentit, en el conjunt de l’arxipèlag, l’any 2021 s’ha detectat que 25 de les 79 depuradores gestionades per l’Agència, van rebre aigua residual de clavegueram amb mala qualitat, superant els valors màxims establerts a la normativa i dificultant l’adequada depuració de les aigües residuals. Per illes, el percentatge d’aigua municipal residual que incompleix és el següent: Mallorca (18,6%), Menorca (32,5 %), Eivissa (56%) i Formentera (61%).

El conseller ha assenyalat que «aquesta és una part important del problema en la gestió del cicle integral de l’aigua que cal abordar d’una vegada». Mir ha insistit en la necessitat que totes les administracions amb competències en el cicle integral de l’aigua s’impliquin en l’execució de solucions. I ha recordat la implicació del Govern a l’hora de cercar vies de finançament als municipis, com la convocatòria d’ajudes dirigida a la millora de l’abastiment d’aigua i reducció de pèrdues a les xarxes en els municipis petits i mitjans de les Illes Balears, finançats pels fons NextGenerationEU de la Unió Europea. En aquest sentit, el conseller ha celebrat que, a dia d’avui, ja hagin rebut sol·licituds d’ajudes de 26 municipis.

Pel que fa a les depuradores que registren incompliments, el conseller ha explicat que ja hi ha en marxa actuacions de millora a totes tres. Així, es troba en tràmit de licitació un projecte de reposició del sistema d’aireació i retirada de llots de les llacunes de l’EDAR de Llubí per valor de 406.929,50 €. A Eivissa, s’està executant actualment una actuació per valor de 165.029 € a l’EDAR de Cala Sant Vicent mentre que a la depuradora de Vila es licitaran enguany actuacions de millora per valor de 1,2 milions que, a banda de millorar els resultats de l’EDAR seguiran sent útils una vegada entri en funcionament la nova depuradora que executa el Ministeri per a la Transició Ecològica amb un pressupost de 51 milions d’euros. Mir ha anunciat, a més, que el darrer consell d’administració de l’Agència va aprovar una segona actuació de millora en aquestes instal·lacions per valor de 1,6 milions d’euros.

Finalment, el gerent de l’Agència ha explicat que ja s’està fent feina en els nous contractes de manteniment de les depuradores que s’han de renovar a partir de 2023 i ha anunciat que la despesa s’incrementarà en vuit milions.