La canonada existent serà substituïda per una de fosa dúctil, amb major resistència mecànica i de major diàmetre, en previsió del futur transvasament de cabals de l’ampliació de la planta de Santa Eulària
Divendres passat, l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental va publicar en la plataforma de contractació del sector públic el contracte d’obres del projecte ‘Renovació d’un tram de la conducció d’aigua dessalada en el ramal est de la interconnexió d’Eivissa’.
Aquest projecte està destinat a la substitució del tram del ramal de la xarxa d’alta que recurrentment sofreix més avaries. La seva funció, transvasar cabals de fins a 12.000 m³ diaris entre Santa Eulària i el sistema general de xarxa en alta d’Eivissa, s’ha vist compromesa en diverses ocasions durant els darrers anys, sofrint trencaments rellevants a l’estiu, quan és sotmesa a un major esforç i pressions, donant lloc a restriccions o interrupcions parcials del subministrament d’aigua dessalada.
La canonada existent, de polièster reforçat amb fibra de vidre (PRFV) de 400 mm de diàmetre, serà substituïda per una canonada de fosa dúctil, amb major resistència mecànica i de major diàmetre, en previsió del futur transvasament de cabals de l’ampliació de la planta de Santa Eulària.
La seva licitació en aquest moment de l’any pretén anticipar la contractació dels treballs i la disponibilitat dels materials perquè les obres siguin escomeses immediatament en finalitzar la temporada estival i puguin estar plenament operatives de cara a la següent. Un element que es valora en les ofertes a presentar és la disponibilitat de la canonada abans de l’inici de les obres.
El pressupost del conjunt d’actuacions és d’1.564.182,92 euros sense IVA, dels quals 1.517.354,99 euros corresponen a l’execució d’obra i instal·lació de canonada, i la resta a la direcció facultativa de les obres.
Altres projectes
Aquest projecte se suma a la resta de projectes en execució, tramitació, licitació o adjudicats per ABAQUA per a l’illa d’Eivissa destinats a la reducció de l’impacte sobre el medi ambient de l’activitat de l’empresa pública, que han obtingut finançament de diferents fons de la CAIB (cànon de sanejament, factor d’insularitat o ITS), com són la retirada dels emissaris de Talamanca i Santa Eulària o la instal·lació d’equips de recuperació d’energia (ERI) en la dessaladora de Santa Eulària.
Sobre aquest darrer, que ha estat seleccionat entre els projectes aprovats en l’última convocatòria extraordinària de l’Impost del Turisme Sostenible, ABAQUA destaca que per a Eivissa existeix un lot de més de 4.250.000 euros destinat a la reducció del consum elèctric, del qual s’espera obtenir un estalvi de 0,53 kWh/m³, que per a un cabal estimat de 4,5 hm³/any, suposa un estalvi total de 2.364 MWh/any i una reducció en emissions de 643 tones de CO2e/any, suposant més del 33% de l’import de la inversió finançada per aquesta convocatòria d’ITS als projectes presentats per ABAQUA per al total de les illes.